6 beneficii ale dietei mediteraneene dovedite de știință. Care sunt afecțiunile grave pe care le poate preveni

de: Gabriel Peneș
27 08. 2023

Caută „dieta mediteraneană” pe Google și vei găsi rezultate care sugerează că are nenumărate beneficii pentru sănătate, legate de microbiomul intestinal, evoluția sarcinii, chiar și de disfuncția erectilă. Deși o dietă cu pretenții de soluție universală nu este ceva nou, ceea ce face ca dieta mediteraneană să iasă în evidență este faptul că presupusele ei avantaje sunt, în fapt, susținute de știință. În acest context, este bine să știi care sunt principalele 6 beneficii ale acestei diete pentru starea ta de sănătate.

6 beneficii ale dietei mediteraneene dovedite de știință

Ingredientele cheie ale unei diete mediteraneene benefice par să fie legate de cantitatea de legume și de fructe proaspete pe care o conține, de grăsimile sănătoase (și delicioase) și, câteodată, de câte un strop de vin. Sună prea bine pentru a fi adevărat, nu-i așa?

Ei bine, o parte din ceea ce citești online chiar este adevărat. Iată 6 beneficii, susținute de știință, ale dietei mediteraneene, precum și pașii concreți de introducere a ei în rutina zilnică.

Scade riscul decesului de cancer

Un studiu recent a cercetat efectele dietei mediteraneene într-o zonă nemediteraneană, urmărind persoane din Marea Britanie care au adoptat acest plan nutrițional și acest stil de viață (mediteranean), scrie IFLScience.

Aceasta a inclus alimentație sănătoasă, dietă pe bază de plante, cu adaos redus de sare și zahăr, precum și somn suficient, exerciții fizice și socializare.

Rezultatele relevă un procent cu 29% mai mic al mortalității generale și cu 28% mai mic al riscului de deces cauzat de cancer, față de persoanele care nu au adoptat dieta și stilul de viață mediteraneene.

„Acest studiu sugerează că este posibil ca populațiile nemediteraneene să adopte dieta mediteraneană folosind produse locale și să adopte stilul de viață mediteranean în contextul propriilor culturi. Înțelegem transferul stilului de viață și efectele lui pozitive asupra sănătății”, a spus autorul principal al studiului, Mercedes Sotos, cercetător la La Universidad Autónoma de Madrid.

.

Piramida alimentară în dieta mediteraneană

Care sunt afecțiunile grave pe care le poate preveni

Sună promițător pentru cei care nu au norocul de a se fi născut într-o zonă mediteraneeană. La ce alte beneficii ne mai putem aștepta?

Rezultate mai bune în sarcină și naștere

Un studiu din 2022 a descoperit că dieta mediteraneană, bogată în legume, fructe și pește, poate fi asociată cu un risc scăzut de preeclampsie și diabet gestațional în sarcină. Această legătură a fost mai puternică în cazul gravidelor de peste 35 de ani, indiferent de zona geografică sau de contextul cultural.

Tensiunea arterială

Hipertensiunea este starea în care tensiunea arterială a unei persoane este ridicată, crescând riscul de boli cardiovasculare și chiar de deces. Un studiu din 2020 și-a propus să cerceteze legătura dintre dieta mediteraneană și tensiunea arterială și a concluzionat că adoptarea strictă a acestei diete reduce riscul de hipertensiune cu 36%.

Păstrarea unei tensiuni arteriale sănătoase însemnă păstrarea unei circulații sanguine sănătoase, ceea ce ne conduce spre un alt beneficiu al dietei mediteraneene.

Disfuncțiile erectile

Circulația deficitară a sângelui este o cauză comună a disfuncțiilor erectile, hipertensiunea dublând riscul de producere a acestora. Dată fiind legătura dintre dieta mediteraneană și scăderea riscului de hipertensiune, un studiu din 2021 a investigat dacă aceasta însemnă și ajutor în cazul disfuncțiilor erectile și rezultatele sunt promițătoare.

„În cadrul studiului nostru, dieta mediteraneană a determinat o capacitate de a face exerciții fizice mai bună, artere și circulație sanguină mai sănătoase, niveluri crescute ale testosteronului și performanțe erectile crescute.

Pare plauzibil ca această dietă să îmbunătățească condiția fizică și erecția, prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și prin limitarea scăderii testosteronului, care se produce la vârsta mijlocie”, a explicat Dr. Athanasios Angelis a explicat, într-o declarație.

Risc scăzut de scleroză multiplă

Scleroza multiplă este o boală autoimună care, în formele severe, poate fi grav debilitantă, scăzând drastic calitatea vieții. Ea înseamnă că sistemul imunitar atacă propriul sistem nervos, dar cauza rămâne neclară.

Un articol din 2022 concluziona că vinovat de producerea sclerozei multiple este virusul Epstein-Barr, dar un studiu din 2023 a descoperit că alimentația poate juca un rol protector, cum o face și în cazul altor boli inflamatorii.

Studiul arată că, în comparație cu dieta occidentală, dieta mediteraneană ar putea ajuta la reduceraea riscului de sleroză multiplă.

„Acest studiu, efectuat pe populații din mai multe zone, validează faptul că un regim de alimentație sănătos este asociat cu scăderea riscurilor în timpul sarcinii și nașterii, cel mai bun procent fiind un risc de preeclampsie cu 28% mai mic.

Ce este important, această legătură, între dieta mediteraneană și riscurile din timpul sarcinii și nașterii, s-a observat la populații din zone geografice, rase și etnii diferite”, a declarat Dr. Natalie Bello, autor al studiului și director al secției de Cercetare a Hipertensiunii, din cadrul Smidt Heart Institute.

Risc scăzut de demență

S-au făcut multe studii în vederea prevenirii demenței, din cauza severității simptomelor și a impactului asupra familiilor și comunităților. Un aspect pe care l-au luat în considerare cercetătorii a fost efectul alimentației și, surpriză!, dieta mediteraneană ajută la scăderea riscului de demență.

„Folosind date de la peste 60.000 de participanți, am demonstrat că adoptarea dietei mediteraneene este legată de scăderea riscului de demență, oricare ar fi cauzele acesteia. Mai precis, participanții care urmau în măsură mai mare dieta mediteraneană au avut un risc de dezvoltare a demenței cu 23% mai mic, în comparație cu cei care o urmau într-o mică măsură”, au declarat autorii unui studiu din 2003.

Cum să urmezi dieta și stilul de viață mediteraneene

Dieta mediteraneană presupune consumul din abundență al mâncărurilor pe bază de plante proaspete, inclusiv de cereale, plante oleaginoase, nuci, alune și legume, după cum scrie Harvard Health Publishing.

Calea pe care o alegi poate fi vegetariană, vegană, sau poate include pește și carne de pasăre, dar carnea roșie trebuie să rămână în cantități minime. Stilul de viață presupune exerciții fizice, odihnă și socializare.
Iată niște pași importanți pentru adoptarea dietei și stilului de viață mediteraneene:

  • Folosește uleiul de măsline în locul altor grăsimi;
  • Delectează-te cu nuci și măsline, în cantități moderate;
  • Înlocuiește dulciurile cu fructe proaspete;
  • Mănâncă salată alături de alimentele de la masă;
  • Încercă să mănânci cel puțin trei porții de legume pe săptămână;
  • Mănâncă cereale integrale;
  • Mănâncă restul alimentelor în cantități moderate;
  • Fă exerciții fizice în mod regulat, inclusiv plimbări, mers pe jos;
  • Socializează cu persoanele dragi.

Este bine ca, înainte de a face schimbări drastice în alimentație și în exercițiile fizice, să-ți consulți medicul. Desigur, dieta mediteraneană este mai ușor de urmat de unele persoane.

Dar, pașii mici în adoptarea schimbărilor sănătoase pot contribui la schimbări în bine pe termen lung. Și, nu în ultimul rând, dieta mediteraneană are gust foarte plăcut.